logo

Szamóca Diagnosztika

Szamóca Diagnosztika, avagy a komplex állapotfelmérés

Komplex állapotfelmérés

 Szülői konzultáció

A komplex állapotfelmérést, a Szamóca Diagnosztika részeként, minden esetben megelőzi az első szülői konzultáció, amely során a probléma feltárása, a gyermek addigi élettörténetének, valamint szűkebb és tágabb környezetének megismerése, tájékoztató jellegű anamnézisének felvétele történik.

Anyanyelvi készség, képesség felmérés – Pedagógiai diagnosztika

doctor-specialist-3871

Pedagógiai diagnosztika eleme a részletes családi és egyéni anamnézis, a készségszint felmérés, és a kognitív folyamatok működésének vizsgálata. A standardizált tesztekből összeállított felmérés, az alap tanulási készségszintek feltérképezését célozza meg. Figyelem, koncentráció, monotónia tűrés, verbális és auditív memória, alak – háttér differenciálás, motorikus tevékenységek, megfigyelés és utánzás, térből síkba való leképezés, rész – egész kapcsolata, beszédészlelés – és értés vizsgálatai adják a diagnosztika fő vázát. Amennyiben egy – egy területen zavarra, elmaradásra utaló jegyeket, életkori átlagtó eltérő fejlődési, vagy percepciós görbét mutatnak az eredmények, részletesebb vizsgálatra kerül sor. A diagnosztika során alkalmazott tesztek, a gyermekkel kialakított kötetlen interakció, és a szülőtől felvett anamnézis mutat rá az adott terület, részképesség gyengeségére, zavaraira. A pedagógiai diagnosztika eredménye határozza meg a továbblépés útját. Amennyiben a gyermeknél nem vélelmezhető háttérben meghúzódó egészségügyi probléma, úgy az egyéni fejlesztési terv azonnal elindítható.

A pedagógiai diagnosztikát a második szülői konzultáció követi, amelyen ismertetjük a diagnosztikai eredményt, javaslatot teszünk a kiegészítő vizsgálatokra, és azok területére, megvitatjuk az egyéni fejlesztési tervet és a mérőpontokat.

 Orvosi vizsgálat

A pedagógiai diagnosztika során feltárt problémák hátterében látens, vagy akut módon meghúzódó egészségügyi problémák lehetnek. Az irányított ellátási rendszer segítségével gyorsan, a megfelelő szakorvoshoz kerül a gyermek. Az MdDF programban résztvevő orvosok holisztikus szemlélettel vizsgálják a gyermek szubjektív tüneteit és szükség esetén adnak terápiás javaslatot, kérnek konzíliumot.

Pszichés felmérés

Gyakran, az egyértelmű részképesség zavarra utaló jegyek hátterében, olyan pszichés blokkokat találunk, amik a csak gyengébben működő területet gátolják, így a pedagógiai tünetek sokkal látványosabbak, mint az orvosi, vagy a pszichés oldal tünet együttesei.

 

Facebook

Kérdezz most!Email cím (kötelező)

Üzenet

Újdonságok

Jártál már a Szamóca ház weblapján? www.szamoca-gyermekcentrum.hu

Hírlevél
Szamóca Ház ajánlatai

Rólunk írták

Köszönjük Szamóca! Dóri lányommal rengeteg egészségügyi problémánk volt. Főleg felső légúti, orrfolyásos, megfázásos. Aztán, ahogy megkezdtük az iskolát, éreztük, hogy nagyon fáradt. Kedvetlen lett. Láttuk, hogy nehezére esik a tanulás. Nem is gondoltunk rá, hogy mindez a felső légúti problémákkal függ össze….bővebben

 —————

Nagyszerű, amit csináltok. A Szamóca Diagnosztika hitelessége és gyermek centrikussága egyedülálló. Sok helyen jártunk Annával. A kislányom kicsi kora óta nehezen kezelhető, magába forduló. Ez az oviban is így volt. …bővebben

 —————

www.facebook.com/SzamocaDiagnosztika

Szamóca Képgaléria

Rendezvények

Rendezvények

Partnereink