logo

Linkek, cikkek, ajánlások

Folytatás… Így kezeljük a kamasz gyermekünket (femcafe.hu; 2014.01.28.)

Első lépés – Kiszakadni a mókuskerékből!

Időt hagyva, koncentráltan átgondoltam az anya – gyerek kapcsolatomat kamasz fiammal, a családi életünket, a felnőtté válás mai útját.

Tudatosan leszámoltam azzal a védekező mechanizmussal, ami a kamaszkori krízisre vetítette ki a nagyfiam számomra elfogadhatatlan viselkedési formáit. Azaz a konfliktushelyzetek forrását nem csak a kamaszkori stress-teenage-boyváltozásokra fogtam, hanem értő figyelemmel követtem a háttéreseményeket. Igyekszem megérteni, megérezni, mi is kavarog a fiam lelkében.

Figyelem és figyeltem a testét. Testsúlygyarapodás, új izomcsoportok megjelenése, szőrzet erősödése – alakváltozás jegyei. Figyelem a bőrét. Fokozott szárazság, izzadás egyes testrészeken. Kisebb – nagyobb mitesszerek, öklömnyi furunkulusok, pattanások, követem test szerte a faggyú mirigyek gyulladását – elsősorban a szőrtüsző gyulladást és a hasfalon, hátán tapasztalom a túlműködés tüneteit. A hormonváltozásoknak ez biztos jele, amely nemcsak testi, de lelki megterhelést jelent. Kettő – három „ciklus” után már abszolút bizonyos voltam, mikorra várható az újabb vulkánkitörés, amikor ideges lesz, hisztizni fog, kiszámíthatatlan lesz.

Erre először is lélekben készítem fel magam, aztán figyelem, mikor éri el a következő önállósodási szakaszt, és tőlem telhetően igyekszem biztosítani mindehhez a kellő szabadságot.

Második lépés – Milyen volt az én kamaszkorom?

Hogyan éltem meg ezt az időszakot, ennek feltárásában segít a fiam apja is. Újra és újra szembesülök azzal, hogy milyen hatalmas a különbség a lány – fiú, a férfi – nő gondolkodása, érzelmei között, de azzal is, hogy a sok különbözőség mellett mennyi azonosságot fedezünk fel a felnőtté válás során.

Aztán fiam nagyszüleit, az én szüleimet, is megvizsgálom. Ők hogyan láttak minket kamaszkorunkban, hogyan engedtek el? Elengedtek egyáltalán? Hiszen még ma is „Kicsikeként” kezelnek, és néha elhagyja a számat: „Nem vagyok már két éves.” – anya. Ebben nincs indulat, csak egyszerű tényközlés, de édesanyám, az anyatigris ezt lassan érti meg. Így anyukám érzelmi oldalának megértése újabb felismeréseket hozott a fiamhoz fűződő viszonyomban.

whitesHarmadik lépés – Beszélgetés barátokkal

Sokat beszélgettünk, beszélgetünk spontán és előre tervezetten barátokkal és ismerősökkel a kamaszkor nehézségeiről. Pár évvel ezelőtt férjemmel készítettünk egy kis játékfilmet Cathrine magánélete címmel, amelynek tematikája a kamaszkor szerepválságait és az internet generálta veszélyforrásokat dolgozza fel. Ugyan a film lányokról szól, de nagyon jó kiinduló anyag egy szülő – kamasz beszélgetős esthez.

 

Negyedik lépés – Szakirodalom

Mit mondanak a kamaszokkal foglalkozó szakkönyvek. Olvasom dr. Thomas Gordont, Gary Chapment, Vekerdyt és a többi értékes irodalmat. Konklúzió: nincs recept, csak irányvonalak. Ezek segítenek megtalálni a saját kamaszlelkű szülői hangomat.

Akkor, most kész vagyunk?

Jaj, dehogy! Ennél sokkal összetettebb a kép! Ha csak az lenne a dolgom, hogy kamasz fiam odafigyelő, értő, fájdalommentes „elengedésével” foglalkozzam, az is kitöltené a mindennapjaimat, de hát emellett mennyi minden van még… Azt hiszem, anyaként és szakemberként is kijelenthetem, lehetetlen minden szempontot kielégítő leválást kialakítani.

Lehet, hogy pont ez a „reménytelenség”, a fájdalom, a magány és a kívülállás érzése, a viták, a helyzeteken való felülemelkedés is hozzá tartoznak a felnőtté váláshoz? Lehet, hogy pont ez az az út, amiben az érvelést, az érdekeinek képviseletét, a meggyőzést, a konfliktuskezelést és annyi minden mást megtanul a gyerek, amiket mi felnőttek a konfliktuskezelés és kommunikációs tréningeken, sales és tárgyalástechnikában és a többi sikerességünk zálogaként tartott képzéseken tanulunk meg.

És, hogy mi a helyzet ma nálunk?

Happy_Group_Of_Teens_Thumbs_Up_Web1Szülői stratégiánkat a családi értékeink, lehetőségeink mentén állítottuk fel, számításba véve a környezetünkből kapott pozitív és negatív hatásokat.

Alapvetően jól sikerült! Fiam tíz és tizenhárom éves kora között volt a kemény menet, utána már beért a dolog. Képesek voltunk – anyai irányítás és befolyás hatására – lekövetni a felnőtté válás folyamatát.

Természetesen ma is vannak felhördülések, zárt szoba, feszültség, és kemény hangnem, de bátran rá lehet bízni a kistestvéreket: hibátlanul fürdet és az altatást jobban csinálja, mint én. Segít a leckeírásban, néhány családi feladatát – kandallózáshoz faaprítás, tűzgyújtás, bevásárlás utáni cipekedés, főzés stb. – általában már figyelmeztetés nélkül is elvégzi.

Mi több: animátorként, kortárs segítőként dolgozik, önállóan gazdálkodik a pénzével. Ez nekünk, szülőknek így elég jó. Most azt gondoljuk, túléltük a nehezét!!!

 


Folytatás…  Okosító étkezési tanácsok nemcsak nagyoknak (femcafe.hu; 1013.12.17.) 

… elveszi a gyermek étvágyát, a szervezetet feltölti energiával, és kevés zsírt és cukrozott ételt tartalmaz. Azért nem célszerű cukrozott gabonapelyhet enni reggelire, mert megdobja a vércukor szintet, és hangulatingadozással, levertséggel, figyelmetlenséggel indulhatnak a reggeli tanórák. Emésztés során a szénhidrátok lebomlanak egyszerű cukrokká, ami magas vércukorszintet eredményez, gyorsan felszívódik, és hamar éhségérzetet kelt. Hirtelen szomjúságérzés, fáradtság, homályos látás lép fel, no és korgó pocakkal figyelni elég nehéz…

A jól összeállított szénhidrát bázisú reggeli, testünk energiaellátásának forrása.

Young Girl and Boy Having Breakfast

Agyturbós reggeli: natúr gabonapehely, vagy pirítós – hosszan látja el az agyat energiával, a reggeli tojással, tejjel, joghurttal, babbal, hallal. Az utóbbi magas fehérje tartalmú élelmiszerek hosszabban és gyorsabban csillapítják az éhséget, és növelik az éberséget, gyorsítják a reakció időt.

Összetett, úgynevezett „jó“ szénhidrátok sok hasznos tápanyagot tartalmaznak: vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat. Ilyenek például a rizs, teljes kiőrlésű kenyér, zabpehely, puffasztott rizs – búza, zöldségek. Ezekből az alapanyagokból összeállított reggeli nem emeli meg gyorsan a vércukorszintet és hosszan tartanak jóllakott állapotban…

Összetett, úgynevezett „jó“ szénhidrátok sok hasznos tápanyagot tartalmaznak: vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat. Ilyenek például a rizs, teljes kiőrlésű kenyér, zabpehely, puffasztott rizs – búza, zöldségek. Ezekből az alapanyagokból összeállított reggeli nem emeli meg gyorsan a vércukorszintet és hosszan tartanak jóllakott állapotban.

Egyszerű szénhidrátok a „rossz“ szénhidrátok, amelyeket kerülnünk kell!
Ide tartoznak a cukrok, cukros üdítőitalok, péksütemények, lisztes és cukros készítmények. Ezek semmilyen – a szervezet számára – hasznos tápanyagot nem tartalmaznak, glikémiás indexük magas, elfogyasztásuk gyorsan megemeli a vércukorszintet, nagy lesz az inzulinválasz.

Ebéd

A nap további részére tölt fel. Fontos a délutáni tanulás, a memória és a koncentráció karbantartásánál.

Vacsora

Napi ritmus függvényében 6 és 7 óra között érdemes vacsorázni. Sok szénhidrát és kevés fehérje kombináció a legideálisabb. Ajánlott ételek: főtt tészta, rizs, spagetti, kuszkusz. Mindezek segítenek a nap végén lehiggadni, jó hatással vannak a rosszalvó, hiperaktív gyerekekre, felnőttekre. (Összetett szénhidrátként az agyat nyugtató, kedélyállapotot fokozó vegyületek termelődését növeli.
676_42_kuszkusz_profimedia-0006877263

Ajánlott ételek: főtt tészta, rizs, spagetti, kuszkusz.

 

Általános étkezési tanácsaink

Mindenképpen fogyasszunk tiszta vízet, mert kutatások igazolják, javítja a koncentrációt és a szellemi teljesítményt. Kutatások és kísérletek igazolták azt is, hogy hal- és növényi olaj pótlásával az enyhébb koncentráció, – tanulási, – emlékezőképességgel rendelkezők 40%-nál javult a teljesítmény.

A vércukorszint extrém értékei szorongást, szórakozottságot, feledékenységet, ingerlékenységet, emlékezetromlást válthatnak ki. Vaj és a sajt mértékkel fogyasztandó, mert telített zsírsav tartalma miatt hosszú távon beszűkítik az agyi ereket.

 

A gyors nasi a fő étkezések között megengedett, de nem mindegy, hogy mit. Nagyon jó hatással van az agyra a teljes kiőrlésű muffin banán péppel, zabpelyhes keksz krémtúróval, bundás kenyér, pirítós főtt tojással, aszalt gyümölcs, mogyoró – azoknak, akik nem érzékenyek rá – magvak, gyümölcs szeletek.

 

Óvakodj a nitrites pácsótól (ejtsd: pác só)

Amit mindenképpen kerülni kell, a nitirites pácsó – kolbászok, felvágottak 95%-ban van, sőt a bioélelmiszereknél is engedélyezik csökkentett mennyiségben.

Kísérletek igazolják, hogy a nitrites pácsó lerövidíti az ember életét, mert gátolja a vitaminok, valamint a vas felszívódását. A szívben, a tüdőben, az agyban és a vesében degeneratív elváltozást idéz elő. Csecsemőknél és gyerekeknél károsítja a méregtelenítő enzimrendszert, a hormonháztartást.

A gyomor savas közegében nitrozaminok keletkezhetnek belőlük, amelyekről azt kell tudni, hogy a kísérleti rákkutatók hihetetlen boldogok voltak, amikor felfedezték ezt a vegyületcsoportot, mert ennyire súlyosan rákkeltő anyagokat addig még nem találtak.

A nitrites pácsót tartalmazó húsfélékben a serpenyőben történő sütés közben, illetve a gyomor savas közegében is keletkezhetnek nitrozaminok. Ezek az anyagok többgenerációs mérgek. Az állatkísérletek szerint ugyanis, hogy ha egy anyaállatnak egészen kis mennyiségben egyszer nitrozamint adnak, az utódokban, sőt, az utódok utódaiban is képes rákot előidézni.

Az adalékanyagok gyermekekre gyakorolt hatásaira londoni gyermekkórház vizsgálataiból derült fény. A kórház gyermekneurológusa a hiperaktivitást‚ és a gyermekkori migrént vizsgálta az élelmiszerfogyasztási szokások tükrében.

Kis pacienseit egy sajátos diétával etette, amelyből hiányoztak az ipari élelmiszerek így a levesporok, konzervek, a hamburger és az előre elkészített joghurtok is. Az ismert allergiát kiváltó anyagokat mint a szóját, a tehéntejet, mogyorót és a halat szintén elhagyták a táplálékból. A vizsgálat végeztével 76 hiperaktív gyermekből 62-nél egyértelműen javult a viselkedés, míg a kis migrénes betegek 93 %-nál tűntek el teljesen a tünetek. Meglepő módon más betegségek tünetei is javultak a diéta hatására, mint az ekcéma és az asztma.

Facebook

Kérdezz most!Email cím (kötelező)

Üzenet

Újdonságok

Jártál már a Szamóca ház weblapján? www.szamoca-gyermekcentrum.hu

Hírlevél
Szamóca Ház ajánlatai

Rólunk írták

Köszönjük Szamóca! Dóri lányommal rengeteg egészségügyi problémánk volt. Főleg felső légúti, orrfolyásos, megfázásos. Aztán, ahogy megkezdtük az iskolát, éreztük, hogy nagyon fáradt. Kedvetlen lett. Láttuk, hogy nehezére esik a tanulás. Nem is gondoltunk rá, hogy mindez a felső légúti problémákkal függ össze….bővebben

 —————

Nagyszerű, amit csináltok. A Szamóca Diagnosztika hitelessége és gyermek centrikussága egyedülálló. Sok helyen jártunk Annával. A kislányom kicsi kora óta nehezen kezelhető, magába forduló. Ez az oviban is így volt. …bővebben

 —————

www.facebook.com/SzamocaDiagnosztika

Szamóca Képgaléria

Rendezvények

Rendezvények

Partnereink