logo

A beszédfejlődési és beszédészlelési zavar tünetei és következményei

Kis gyermekek anyanyelvi fejlődése nemcsak a gyermek kommunikációjáért felelős. Befolyásolja személyiségfejlődését, az alapvető tanulási készségek kialakulását, az írás – olvasás elsajátításának alapjait, a világ megismerésének, a kapott információk rendszerbe állításának folyamatát.

Az anyanyelvi fejlődés elsősorban a gyermekek beszédészlelésétől (beszédpercepciójától) függ, ami sajnos a mai környezeti tényezők hatására egyre „sérülékenyebb”. A percepciós zavar, vagy a nehezített beszédészlelés tünetei az iskolás korra nagyon hasonlatosak a diszlexia, diszgráfia, hiperaktivitás, figyelemzavar tünetcsoportjához, azonban a háttérben más okok húzódnak meg, így a probléma diagnosztizálása és a gyengébb részképesség területek fejlesztése is más jellegű, mint a fent említett esetekben. Beszédpercepciós problémával küzdő gyermekek általában kiemelkedő intellektusúak, és nagyon jól kompenzálják nyelvi problémáikat, ezért a tünet együttest, a gyermek szűkebb – és tágabb környezetét körültekintően kell vizsgálni.

developmental-psychologist

A gyermekekre jellemző, hogy egyes területeken akár kimagasló készségeket, teljesítményt is mutatnak, viszont más területen gyengébben muzsikálnak. Hamar elfáradnak, vagy látszólag hihetetlen sok ingerre van szükségük, hogy kiegyensúlyozottak legyenek. Nehezen alszanak el, és fáradtan ébrednek. Sokuknak, szemük alatt, mélyen ülő karikáik vannak, hunyorognak, vagy merev az arckifejezésük. Lobbanékonyak, a konfliktus helyzetekből kimenekülnek, vagy agresszíven reagálnak. Kortárs kapcsolataik nehezen alakulnak, támogatást igényelnek az ismerkedésben, a számukra új helyzetekben nehezebben oldódnak. Hétköznapi kommunikációban, biztonságos környezetben beszédesek, a számukra jelentéstartalom nélküli szavakat hibásan mondják, sokszor saját „szósalátáik” vannak (pl.: praprkika – paprika, helkikoffer – helikopter), a szavak toldalékolása nehezebb a számukra, gondolataikat egyszerű mondatokban fogalmazzák meg, vagy csak igen – nem válaszokat adnak. Kisgyermek korban később indult meg a beszédfejlődés, vagy lassabban fejlődött. Egészségügyi szempontból legtöbben sokszor küzdenek felső légúti megbetegedéssel, asztmásak, ételallergiájuk van, has – és fejfájósak.

A beszédészlelés zavara járulékos tünetként hordoz szövegértési problémát, nehezebben alakul ki a logikus gondolkodás, auditív memória gyengeségét, nagy – és a finommozgások sutábbak, magatartási – és viselkedési problémák jelentkeznek.

A beszédészlelési zavar korai felismeréssel és korrekcióval elkerülhető, illetve a tünetek enyhíthetőek.

A Szamóca pedagógiai diagnosztika és fejlesztés a gyermek optimális fejlődésmenetének biztosításához ad szakmai hátteret a szülőknek és játékos foglakozásokat a gyermekeknek.

Facebook

Kérdezz most!Email cím (kötelező)

Üzenet

Újdonságok

Jártál már a Szamóca ház weblapján? www.szamoca-gyermekcentrum.hu

Hírlevél
Szamóca Ház ajánlatai

Rólunk írták

Köszönjük Szamóca! Dóri lányommal rengeteg egészségügyi problémánk volt. Főleg felső légúti, orrfolyásos, megfázásos. Aztán, ahogy megkezdtük az iskolát, éreztük, hogy nagyon fáradt. Kedvetlen lett. Láttuk, hogy nehezére esik a tanulás. Nem is gondoltunk rá, hogy mindez a felső légúti problémákkal függ össze….bővebben

 —————

Nagyszerű, amit csináltok. A Szamóca Diagnosztika hitelessége és gyermek centrikussága egyedülálló. Sok helyen jártunk Annával. A kislányom kicsi kora óta nehezen kezelhető, magába forduló. Ez az oviban is így volt. …bővebben

 —————

www.facebook.com/SzamocaDiagnosztika

Szamóca Képgaléria

Rendezvények

Rendezvények

Partnereink